digitale mediaproducties

Auberge du Bonheur - TextielMuseum (2014)



Na weken van renovatie werd Auberge du Bonheur in Tilburg op 25 augustus 2014 feestelijk heropend. Alle 36 kamers zijn grondig vernieuwd. Met de verbouwing is een bedrag van bijna 1 miljoen euro gemoeid. Speciaal voor de verbouwing zocht het Tilburgse boutique-hotel de samenwerking op met het TextielMuseum en lieten ze unieke wandtapijten weven in het TextielLab. De geweven wandkleden komen prominent in een opgelicht kader aan de achterwand van het bed en in de lobby te hangen. De kunstwerken maken de verbinding met Tilburg als Textielstad op een bijzondere manier zichtbaar.

Voor de totale vernieuwing van Auberge du Bonheur schakelde het hotel architectenbureau Van der Gun uit Goirle in. Het thema textiel heeft vanaf de conceptfase een grote rol gespeeld in alle ontwerpen. “Er is gezocht naar materialen met een textiele uitstraling. De vloeren, de raambekleding en de wand- en meubelbekleding in de hotelkamers vormen telkens een nauwkeurig op elkaar afgestemd geheel”, vertelt Laura van der Gun. Ook het ontwerpen van de wandkleden was een belangrijk onderdeel. “Als uitgangspunt voor het concept hebben we de plattegrond van Tilburg genomen. Het idee was om de gast inzicht te geven in bijzondere locaties in de stad. Hiervoor zijn delen van Tilburg uit de plattegrond gelicht en uitvergroot zodat ze een opzichzelfstaand beeld vormen. Elk type kamer kreeg op deze manier zijn eigen uniek bijpassend kunstwerk.”

zimniak.com maakte in opdracht van Auberge du Bonheur een korte docu waarin in een kijkje achter de schermen het proces van de totstandkoming van de speciale wandkleden wordt getoond.


Auberge du Bonheur maakt onderdeel uit van Bonheur Horeca Groep en biedt werkgelegenheid aan 35 personen. Tot de groep behoren ook de horeca-exploitaties van het Koning Willem II Stadion, Prise d’eau, de Faculty Club, Grotto en Broodje Jantje. Daarnaast is Bonheur bekend van tijdelijke pop-up restaurants, zoals Westpoint, De StadsHeer, EnTrada en tijdens de kermis op de hoogste etage van het stadhuis.